Värmepumpar blir allt populärare. Idag är det faktiskt över 1,3 miljoner installerade värmepumpar. Detta är bland annat kopplat till att den här typen av teknik är ett effektivt och lönsamt sätt att värma upp bostaden. Men hur mycket kostar egentligen en värmepump? Vi kommer att titta närmare på det i den här artikeln.
Olika typer av värmepumpar
Innan vi tittar närmare på vad värmepumpar kostar är det värt att veta att det finns flera olika värmepumpsystem. Alla värmepumpar har samma princip, vilket är att flytta värme från en plats med en viss temperatur till en annan plats med högre temperatur. Det som skiljer de olika systemen från varandra är att de bygger på olika teknologier. I Sverige är det främst dessa tre system som säljs mest:
Luft/luft värmepump
Detta är den vanligaste värmepumpen du hittar på marknaden och den som återbatalar investeringen snabbast. En luft-luftvärmepump tar tillvara energin i luften utanför och värmer inomhusluften. Den består av en utomhusenhet och en eller flera inomhusenheter och är relativt enkel att installera i hemmet. Som kompletterande back-up värme används befintligt värmesystem.
Luft/vatten värmepump
En luft-vattenvärmepump hämtar också energi från uteluften, men den avger värme via det vattenburna systemet i radiatorer eller golvvärmesystem. En fördel är att den även värme tappvarmvattnet. Som kompletterande back-up värme används den inbyggda el-pannan.
Vätska/vatten värmepump
Mark-, sjö- och bergvärmepumpen kan vara ett bra alternativ för dig som har mycket hög förbrukning, bor i riktigt kalla klimat och som redan har ett vattenburet system. Denna värmepump hämtar energi från jord, berg eller sjöbotten, som är energikällor som håller en jämnare temperatur än uteluften. Pumpen täcker behovet av energi lättare för både värme och varmvatten året runt och ger den högsta energibesparingen. Som kompletterande back-up värme används den inbyggda el-pannan.
Stora skillnader i priset på värmepumpar
Det finns som sagt många olika värmepumpar i varierande priser, beroende på vilken teknik värmepumpen bygger på. Det är till exempel stora prisskillnader mellan luft-luftvärmepumpar som värmer inomhusluften direkt och värmepumpar som ska integreras i ett vattenburet system. Produktens kvalitet och egenskaper hjälper också till att bestämma priset. Montering ska alltid ingå i priserna.
Tänk på att det finns olika uppvärmningsbehov i bostäder, så även om det finns generella riktlinjer för hur mycket värmepumpar kostar så kommer priset att variera utifrån bostadens energibehov, egenskaper och installationsförutsättning.

Är det lönsamt att investera i en värmepump?
Det är inte viktigast att veta vad priset på en värmepump är, utan det är hur mycket du kan spara under värmepumpens totala livslängd och nivån i installationsutförandet. I nästan alla fall kommer det att vara lönsamt att använda en värmepump då den ger mer värme än den förbrukar. Det gör att du får mycket energi tillbaka för pengarna du lägger in. Hur mycket det blir beror på hur mycket av värmen som får och som kan sprida sig i huset.
En luft-luftvärmepump ger ofta en energibesparing på ca. 35-65 % av uppvärmningskostnaden. Med en livslängd på cirka 15 år kommer du att kunna spara ganska mycket pengar och det tar inte lång tid innan du har fått tillbaka kostnaden. I kyl-drift drar värmepumpen ännu mindre energi men det blir en kostnad även om den är försumbar.
En bergvärmepump däremot, som är en mycket dyrare investering, kan ge en energibesparing på upp till 75 %. Sett över en 70-årsperiod med tre värmepumpsbyten kommer detta värmepumpssystem att vara en mycket bra investering på lång sikt.
Skillnaden mellan billiga och dyra värmepumpar
Värmepumpar går att få i alla prisklasser, men vilken ska man egentligen välja? Ska du välja de billigaste alternativen eller investera i de dyrare? Vad du ska välja beror till stor del på vilka behov du har och hur ditt hem ser ut. Bor du till exempel i ett stort och dragigt hus är det större behov av värme och prestanda än om du bor i ett nyare välisolerat hus.
Det är ingen hemlighet att de dyraste modellerna oftast presterar bättre än de billigare varianterna när det blir vinter på riktigt. Dessutom låter de betydligt mindre, vilket är en viktig faktor för många. Innan du väljer värmepump bör du därför kartlägga dina behov, och välja värmepump därefter.
Kom ihåg att räkna in underhåll i priset
För att en värmepump ska ha längst möjliga livslängd behöver den regelbundet underhåll. För dig som konsument är det relativt enkelt att underhålla värmepumpen. På en luft-till-luft värmepump behöver du bara rengöra dammfiltren i den inre delen. Detta bör göras ca. en gång i månaden.
Samtidigt rekommenderas att du anlitar en fackman som servar pumpen vart 2-3 år. Värmepumpen rengörs sedan noggrant, och det kontrolleras att den fungerar optimalt. Kom därför ihåg att ta med kostnaden för underhåll och service i framtiden i din budget.

Mitsubishi värmepump
Letar du efter en luft-luftvärmepump som ger dig en behaglig inomhustemperatur året runt, och där du får mycket för pengarna? Då ska du kolla in våra modeller från Mitsubishi! Våra värmepumpar håller hög kvalitet, ger lite ljud och har lång livslängd. Boka en kostnadsfri besiktning idag!