Stor del av året är i uppvärmningssäsong och värme kostar. Du kan inte göra mycket åt elpriset men med några enkla steg kan du dra ner på din el-förbrukning. Här ger vi dig några tips på hur du kan säkerställa en lägre elräkning!
1. Sänk temperaturen i hemmet
Du kanske redan vet att den största delen av din elförbrukning oftast går till uppvärmning när det är kallt ute. En enkel åtgärd är helt enkelt att sänka temperaturen i hemmet. Som en tumregel kan man tro att energianvändningen minskar med ca. 5 procent för varje grad du sänker inomhustemperaturen men givetvis kan det skilja beroende på vilket värmesystem som används. Sänker du temperaturen med 1-3 grader kan du kunna märka skillnad på elräkningen.
En annan sak som är värd att tänka på är att du med största sannolikhet inte behöver ha samma temperatur i hela hemmet. Du kan dela in bostaden i flera temperaturzoner, till exempel genom att ha högre temperatur i vardagsrum och badrum, samt lägre temperatur i entré och sovrum. Gör det också till en vana att stänga dörrar och släcka lampor i rum som inte används.
2. Spara på varmvatten
De flesta av oss gillar en varm och lång dusch, speciellt när det är kallt ute. Tyvärr kommer tiden i duschen att gå utöver elräkningen. Du bör därför försöka både minska tiden du spenderar i duschen och undvika att duscha oftare än nödvändigt. Ett till alternativ är att tvätta händerna i kallare vatten än tidigare, helt enkelt vanor som sänker era varmvattenkostnader.
Du kan också ta några enkla steg när det kommer till tvätt. En tvättmaskin använder mycket varmt vatten, speciellt om kläderna tvättas i 40 eller 60 grader. Använder du ett miljöprogram och sänker värmen till 30 - 40 grader minskar du elanvändningen. Nu kan man tycka att kläder måste tvättas i minst 40 grader för att bli rena, men tester har visat att en tvätt i 30 grader kan fungera lika bra.
Och sist men inte minst – fyll tvättmaskinen helt! På så sätt slipper du använda tvättmaskinen för ofta. Tvättmaskinen använder i regel lika mycket vatten och energi oavsett hur många kläder som tvättas samtidigt.

3. Investera i en värmepump
Vilken typ av värmesystem har du i ditt hem? Du kanske ska byta ut den ineffektiva el-pannan eller låta det befintliga systemet vara en backup med primär värme från värmepump? En värmepump är en energieffektiv maskin som värmer ditt hem. Den största fördelen med en värmepump är att den skapar mer energi än vad den använder. Det gör att du med en värmepump får mer värme för pengarna än med till exempel elvärme. På så sätt får du lägre elräkningar och kan spara flera tusen kronor om året.
En värmepump har flera fördelar. Förutom att vara energieffektiv kommer en värmepump också att bidra till en jämnare inomhustemperatur och ett bättre inomhusklimat. Många värmepumpar kan även utrustas med Wi-Fi-styrning, vilket gör att du enkelt kan styra maskinen från din mobiltelefon, även när du är borta från hemmet. Detta ger dig full kontroll över pumpen och gör att du kan spara ännu mer el.
Mitsubishi Heavy erbjuder några av de bästa värmepumparna du hittar på marknaden, vilket ger dig en behaglig inomhustemperatur både vinter- och sommarsäsong. Läs mer om fördelarna med en värmepump här eller boka en kostnadsfri besiktning!
4. Kontrollera din förbrukning och använd el vid rätt tidpunkt
Nya elmätare mäter elförbrukningen under dygnet och de flesta elleverantörer erbjuder en tjänst som ger dig möjlighet att följa elpriset i realtid. Ett enkelt steg du bör ta är därför att kartlägga när elen är som dyrast och när du använder som mest el.
Elpriserna varierar under dagen och är vanligtvis dyrast på morgonen och på eftermiddagen. Om du har ett timprisavtal, begränsa din strömförbrukning så mycket du kan under dessa tider. Duscha, ladda bilen och tvätta kläder sent på kvällen eller mitt på dagen till exempel. Har du ett fast avtal kan det ändå beaktas för minska våra kapacitetstoppar i elnätet för en miljövänligare elproduktion.
5. Använd apparater mer effektivt
Du kan börja med att kontrollera temperaturen i ditt kylskåp. Sänk temperaturen med en till två grader om möjligt. 4 - 6 grader är den rekommenderade temperaturen. Om du tinar frysvaror i kylen och låter uppvärmd mat svalna innan du lägger in den sparar du också el.
Det är även energismart att se över hur tvätten torkas. Om du har ett stort behov av att använda torkskåp och torktumlare kan det vara bra att fundera på om du kan använda det mindre och för all del – torka inte kläderna torrare än nödvändigt. Är du storkonsument av diskmaskinen? Då behöver du faktiskt inte känna skuld. Det visar sig att det är mer energieffektivt att använda diskmaskin än att diska för hand. Kom dock ihåg att fylla maskinen helt innan du sätter på den.

6. Smartare belysning
När det blir kallare blir det också mörkare ute. Detta ökar behovet av belysning i hemmet. Tidigare studier visar att vi använder i genomsnitt cirka 5 % av elförbrukning för belysning. Om du gör det till en god vana att släcka belysningen i rum du inte använder, slipper du onödig användning av el. Koppla även bort strömförsörjning som inte används - för det kostar också pengar.
Om dina lampor är utrustade med traditionella glödlampor bör du definitivt byta till LED-lampor. De sparar inte bara betydligt mer el, de håller också längre och är mer brandsäkra. Nackdelen med en glödlampa är att de ger ungefär lika mycket värme som de ger ljus. Det betyder att cirka 95 % av energin som tillförs en glödlampa förvandlas till värme, medan endast 5 % blir till ljus. En LED-lampa kommer däremot att byta ca. 80 procent av energin för ljus.
7. Välj ett bra elavtal
I kallare tider är det extra viktigt att ha ett bra elavtal. Det är svårt att ge ett definitivt svar på vilket elavtal som är bäst och billigast, då det beror på flera faktorer, såsom dina preferenser och förbrukningsmönster. Vad är viktigast för dig när det kommer till din elräkning?
Om du är orolig för att ha ett elavtal som är det billigaste på sikt kan det vara klokt att använda spotpriset. Historien visar att spotpriset är det billigaste över tid, trots att det ibland ger stora variationer. Om du däremot är beroende av förutsägbarhet kan du överväga ett fast pris. Kom dock ihåg att det fasta priset har visat sig vara det dyraste elavtalet på lång sikt. Oavsett vilket avtal du går för är det viktigt att ha koll på påslag och bindningstider.